Grizzly

Vědecká klasifikace medvědů Grizzly

Království
Animalia
Kmen
Chordata
Třída
Mammalia
Objednat
Carnivora
Rodina
Ursidae
Rod
Ursus
Odborný název
Ursus Arctos Horriblis

Stav ochrany medvěda Grizzly:

Ohrožený

Grizzly Bear Umístění:

Severní Amerika

Fakta o medvědovi Grizzlym

Hlavní kořist
Losos, ovoce, ryby
Výrazná vlastnost
Silná, mohutná ramena a obrovské drápy
Místo výskytu
Lesní a horské oblasti
Predátoři
Člověk, pumy
Strava
Všežravec
Průměrná velikost vrhu
2
Životní styl
  • Osamělý
Oblíbené jídlo
Losos
Typ
Savec
Heslo
Do dospělosti se dostává méně než 10%

Grizzly Bear Fyzikální vlastnosti

Barva
  • Černá
  • Tmavě hnědá
Typ pleti
Srst
Nejvyšší rychlost
35 mph
Životnost
15 - 25 let
Hmotnost
160 kg - 225 kg (353 liber - 500 liber)
Výška
2,1 m - 3 m (7 stop - 10 stop)

Medvěd Grizzly - nepochopené stvoření



Medvěd Grizzly je druh Medvěd hnědý kdy jich bylo v západních a severozápadních Spojených státech hojně. Zvíře je také známé jako medvěd hnědý severoamerický. Název „grizzly“ pochází ze světelných špiček na srsti medvěda, které mu dodávají grizzlovaný nebo stříbřitý vzhled.



Fakta o medvědovi Grizzlym

• Asi 1500 medvědů Grizzly žije v dolních 48 státech.

• Medvědi grizzly jsou ve Spojených státech ohroženým druhem.

• Kalifornský medvěd grizzly vyhynul.

• Hybrid grizzly-polar bear je křížencem mezi ledním medvědem a medvědem grizzly.

Vědecký název medvěda Grizzly

Medvěd grizzly je poddruh Medvěd hnědý známý jako Ursus arctos. Ursus arctos horribilis je vědecký název pro tyto medvědy. Ursus je latinsky medvěd a Arctos pochází z Arktosu, což je v řečtině slovo medvěd. Horriblilis je latinský výraz, který znamená příšerný.



Vzhled a chování medvěda Grizzly

Medvědi grizzly mohou být velmi světle hnědí nebo tmavě hnědí. Grizzlies mají velké hlavy, miskovité tváře, krátké kulaté uši a krátké ocasy. Statní medvědi mají na horní části zad velký svalnatý hrb, který poskytuje sílu pro kopání. Drápy na předních tlapách grizzly jsou zakřivené, velké a robustní, což medvědu pomáhá kopat potravu do země. Grizzlyho drápy jsou také užitečné při převracení kamenů a hledání hmyzu. Není neobvyklé, že mužský grizzly je vysoký osm stop, což je vyšší než kterýkoli basketbalový hráč. Samec může vážit až 900 liber. Ženy jsou menší a váží 300 až 400 liber. Grizzlies, kteří žijí tam, kde je hojné jídlo, mají tendenci vážit více. Medvědi tráví většinu času osamoceně, toulají se po svém stanovišti a hledají potravu.

Ačkoli je grizzly samotář, není neobvyklé vidět několik grizzly krmících se na rybách poblíž řek, kde je hojně lososů. Grizzly medvědi přezimují nebo jsou během chladných měsíců neaktivní. Během léta ukládají dostatek tuku, aby je udržely během hibernace. Grizzlies vykopat doupě nebo najít jeskyni pro hibernaci. Jakmile grizzly vstoupí do hibernace, odpočívá tam asi pět měsíců. Během této doby medvěd nejí, nepije, nemočí ani se nepohybuje. Na začátku jara grizzly vycházejí ze zimního spánku.

Zvířecí stanoviště

Grizzlies vyžadují velké plochy stanoviště pro toulání a lov. Ženy potřebují až 300 čtverečních mil a muži vyžadují až 500 čtverečních mil, ale grizzly se mohou překrývat. Západní USA byly kdysi místem, kde se volně táhly grizzly až na jih do Mexika. Když se však osadníci přesunuli na západ, měl rozvoj venkova za následek ztrátu stanovišť. Invaze lidí vyslala grizly na vyšší pozemky, jako jsou severní Skalnaté hory a další odlehlé oblasti severozápadu. Medvěd kalifornský nebo Ursos arctos californicus vyhynul od počátku 20. století. Medvěd grizzly je kalifornské státní zvíře a stát ho hrdě zobrazuje na státní vlajce.

Ze zbývajících 1 500 grizzlů ve spodních 48 státech žije většina v severozápadní Montaně a v národním parku Yellowstone nebo v jeho okolí. Severní Kanada a vnitrozemská Aljaška mají velký počet medvědů grizzly. Ačkoli jsou grizzly považovány za velká zvěř, v kontinentálních Spojených státech existují zákony na ochranu medvědů před vyhynutím. V roce 1975 Americká služba pro ryby a divokou zvěř umístil medvědy v dolních 48 státech na seznam ohrožených druhů podle zákona o ohrožených druzích.

Lidé nadále ohrožují prostředí grizzly. Medvědi, kteří žijí v blízkosti kempů, si mohou zvyknout na hledání zbytků potravy v kempech a na skládkách. Lidé, kteří se cítí ohroženi medvědy, je někdy zabijí. Ilegální lov nebo pytláctví je pro medvědy grizzly stále hrozbou, přestože jsou na seznamu ohrožených druhů.

Dieta Grizzlyho medvěda

Grizzlies jsou všežravci, což znamená, že jedí rostliny a zvířata. Grizzlies jedí rostlinné potraviny, jako jsou bobule, trávy, kořeny, houby, hmyz a zvířata, jako jsou jeleni, losi a myši. Tento medvěd je známý svou láskou k rybám a často žije v blízkosti vzdálených řek. Medvědi jsou velcí jedlíci a každý den mohou konzumovat až 90 liber jídla, což je jako jíst více než 350 velkých hamburgerů! Když je jídlo málo, grizzly se mohou prohrabávat odpadky nebo se pokoušet najít jídlo v kempu.

Grizzlyiny lovecké a stravovací návyky hrají roli při udržování zdravého ekosystému v oblastech, kde žijí. Když grizzlies konzumují zvířata živící se rostlinami, pomáhá to těmto zvířatům zničit život rostlin v oblastech, kde se grizzlies potulují. Grizzly se při hledání potravy obracejí nebo obdělávají půdu. Po krmení zanechávají grizzly nezpracované části zvířat a zdechliny, které se rozpadají a slouží jako přírodní půdní hnojivo.



Grizzly Bear Predators & Threats

Filmy a televizní pořady vykreslují grizzly jako agresivní vůči lidem. Lidé jsou však pro medvědy největší hrozbou. Tito medvědi se drží pro sebe a vyhýbají se lidem. Uniknou z nebezpečných situací, ale budou agresivní, když budou ohroženi. Pokud se zvířata nebo lidé pokusí poškodit grizzly nebo jejich mláďata, medvědi se mohou rychle stát násilnými a zaútočit. Asi polovina grizzly mláďat se nedožije dospělosti kvůli chorobám a grizzly predátorům, mezi něž patří lvi, vlci a dospělí samci grizzly.

Reprodukce medvědů Grizzly, kojenci a životnost

Grizzlies se množí, když jsou dospělí, ve věku od tří do osmi let. Medvědi se páří od května do července, přičemž červen a červenec jsou vrcholnými měsíci pro chov. Během páření tráví samec asi měsíc se samicí a poté odejde. Žena jde do doupěte a přes zimu přezimuje. Asi po pěti měsících, mezi lednem a březnem, samice obvykle porodí dvě děti, známé jako mláďata, ale mohou vyprodukovat až čtyři. Mladá grizzly mláďata se živí mateřským mlékem s vysokým obsahem tuku. Mláďata zůstávají pod ochranou své matky, dokud jim nebudou asi dva roky. Polovina všech grizzly mláďat je vystavena riziku úmrtí před dosažením dospělosti z důvodu nemocí a predátorů. Medvědi grizzly se obvykle dožívají 20–25 let, ale někteří se dožijí i 30 let.

Počet obyvatel

Odhaduje se, že 1 500 grizzlů ve spodních 48 státech se snížilo z 50 000 na počátku 18. století. Aljaška má asi 30 000 Grizzlies a Kanada je domovem 26 000. Na Aljašce žije také světle zbarvený grizzly zvaný medvěd prizzly. Tento hybrid grizzly-polar bear je křížencem mezi ledním medvědem a medvědem grizzly.

Zobrazit všech 46 zvířata, která začínají G.

Zajímavé Články