Sněžná Sova

Vědecká klasifikace sněžné sovy

Království
Animalia
Kmen
Chordata
Třída
Ptactvo
Objednat
Strigiformes
Rodina
Strigidae
Rod
Bubo
Odborný název
Bubo Scandiacus

Stav ochrany sněžné sovy:

Nejméně obavy

Sněžná sova Umístění:

Eurasie
Evropa
Severní Amerika
Oceán

Fakta o sněžné sově

Hlavní kořist
Lemmings, hraboši, ryby
Výrazná vlastnost
Černé a bílé znaky a velká hlava
Rozpětí křídel
130cm - 164cm (51in - 65in)
Místo výskytu
Lesy v arktické tundře
Predátoři
Člověk, lišky, divocí psi
Strava
Všežravec
Životní styl
  • Osamělý
Oblíbené jídlo
Lemmings
Typ
Pták
Průměrná velikost spojky
7
Heslo
Jeden z největších druhů sov na světě!

Fyzické vlastnosti sněžné sovy

Barva
  • Šedá
  • Černá
  • Bílý
Typ pleti
Peří
Nejvyšší rychlost
50 mph
Životnost
10 - 17 let
Hmotnost
1,1 kg - 2 kg (2,4 libry - 4,4 libry)
Výška
60 cm - 75 cm (24 palců - 30 palců)

Sněžná sova je také známá jako arktická sova nebo sova velká. Sněžná sova se primárně vyskytuje v polárním kruhu s rozsahem sněžné sovy v Kanadě, Grónsku, Evropě a Asii. Sněžná sova je oficiálním ptákem Quebecu na severovýchodě Kanady.



Sněžná sova je jedním z největších druhů sovy na světě, přičemž průměrná dospělá sněžná sova dorůstá do výšky asi 65 cm a rozpětí křídel kolem 140 cm. Sněžné sovy však mohou být menší než toto a mohou dokonce dorůst až do výšky více než 75 cm.



Navzdory obrovskému rozsahu sněžné sovy v polárním kruhu bylo hlášeno, že sněžné sovy cestují za potravou dále na jih. Sněžné sovy byly spatřeny jižně na jih do Texasu v USA a dokonce i v Karibiku. Sněžné sovy jsou také běžně skvrnité v celé Evropě a Asii, od Velké Británie po jižní Čínu.

Sněžné sovy si hnízdí na zemi, ale hnízdiště si vybrali velmi pečlivě. Hnízdiště pro sněžnou sovu musí mít dobrou viditelnost, aby sněžná sova mohla dohlížet na své okolí, a hnízdo sněžné sovy musí mít také dobrý zdroj potravy, aby sněžná sova nemusela nechte hnízdo dlouho (pokud vůbec), abyste se najedli.



Sněžné sovy se množí v květnu a samice sněžné sovy nese až 14 vajec, ačkoli průměrná velikost spojky sněžné sovy je asi 7. Z vajec se po inkubační době přibližně 5 týdnů vylíhnou čistě bílé sněžné sovy. Jak samci sněžné sovy, tak i samice sněžné sovy pomáhají krmit a bát se svých mláďat a také chrání mláďata sněžné sovy před predátory.

Ačkoli sněžné sovy jsou všežravci, mají převážně masožravou stravu. Lemmings a další drobní hlodavci, jako jsou myši a hraboši, jsou hlavním zdrojem potravy pro sněžnou sovu. Sněžné sovy jsou oportunistické lovce, což znamená, že využijí příležitosti k lovu větších zvířat. Je známo, že sněžné sovy loví ryby (pokud je najdou), veverky, králíky, krysy, ptáky a dokonce i velké savce, jako jsou gophers a lišky.

Stejně jako u jiných druhů velkých ptáků je známo, že sova sněžná spolkne potravu vcelku a poté do 24 hodin po krmení znovu vypustí kosti ve formě pelety. Aby se sněžná sova uživila, musí každý den jíst asi 5 lumíků nebo myší, což je téměř 2 000 za jeden rok.



Je známo, že sněžná sova má jasně bílé peří, které je často skvrnité černou a šedou. Sněžná sova má také velké oči, ostrý, zakřivený zobák a velkou hlavu spolu s peřím na nohou. Všechny tyto vlastnosti sněžné sovy umožňují, aby sněžná sova přežila co nejúspěšněji v polárním kruhu.

Díky své velké velikosti má sněžná sova ve svém prostředí málo přirozených predátorů. Lidé lovící sněžnou sovu jsou hlavními predátory sněžné sovy spolu s velkými liškami, divokými psy a vlky.

Zobrazit všech 71 zvířata, která začínají S.

Prameny
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ohrožených druhů
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Encyclopedia of Birds

Zajímavé Články