Slon indický

Vědecká klasifikace slonů indických

Království
Animalia
Kmen
Chordata
Třída
Mammalia
Objednat
Proboscidea
Rodina
Elephantidae
Rod
Elephas
Odborný název
Elephas maximus indicus

Stav ochrany slonů indických:

Ohrožený

Umístění slona indického:

Asie

Fakta o slonu indickém

Hlavní kořist
Tráva, ovoce, kořeny
Výrazná vlastnost
Dlouhý kmen a velké nohy
Místo výskytu
Deštný prales a tropické lesy
Predátoři
Člověk, tygr
Strava
Býložravec
Průměrná velikost vrhu
1
Životní styl
  • Stádo
Oblíbené jídlo
Tráva
Typ
Savec
Heslo
Nalezeno v jihovýchodní Asii!

Fyzické vlastnosti slona indického

Barva
  • Hnědý
  • Šedá
  • Černá
Typ pleti
Kůže
Nejvyšší rychlost
27 mil / h
Životnost
55 - 70 let
Hmotnost
3 000 kg - 5 000 kg (6 500 liber - 11 000 liber)
Výška
2 m - 3 m (7 stop - 10 stop)

Slon indický je poddruh slona asijského, který zahrnuje slona indického, slona sumaterského, slona Srí Lanku a slona Borneo. Slon indický je nejrozšířenější ze čtyř poddruhů asijských slonů.



Slon indický se vyskytuje v celé jihovýchodní Asii včetně Bangladéše, Bhútánu, Kambodže, Číny, Laosu, poloostrovní Malajsie, Barmy, Nepálu, Pákistánu, Thajska a Vietnamu. 20 000 jednotlivců.



Indičtí sloni byli po staletí domestikováni za účelem zalesňování a častého boje. Existuje mnoho míst v jihovýchodní Asii, kde jsou indičtí sloni drženi pro turisty, aby jezdili, a často se s nimi zachází docela špatně. Všichni asijští sloni jsou dobře známí svou nesmírnou silou a vstřícností k lidem.

Indický slon má menší uši než slon africký a slon indický má také více zakřivenou páteř než slon africký. Na rozdíl od afrických slonů mají samice indických slonů velmi zřídka kly, a pokud má samice indického slona kly, jsou obvykle sotva viditelné a lze je vidět pouze tehdy, když samice indického slona otevře ústa.



Slon indický sleduje přísné migrační trasy, které jsou určeny monzunovým obdobím. Nejstarší slon stáda slonů indických je zodpovědný za zapamatování migrační trasy stáda slonů indických. Tato indická migrace slonů se obvykle odehrává mezi vlhkým a suchým obdobím a problémy nastaly, když se farmy stavěly podél migračních tras stád indických slonů, protože indičtí sloni způsobili velkou ztrátu nově založené zemědělské půdě.

Indičtí sloni jsou býložravá zvířata, což znamená, že pouze jedí rostliny a rostlinnou hmotu, aby získali všechny živiny, které potřebují k přežití. Indičtí sloni jedí nejrůznější vegetaci včetně trávy, listí, výhonků, kůry, ovoce, ořechů a semen. Indičtí sloni často používají svůj dlouhý kmen, aby jim pomohli sehnat jídlo.

Díky své velké velikosti mají indičtí sloni v přirozeném prostředí velmi málo predátorů. Kromě lidských lovců jsou tygři primárním predátorem slona indického, i když mají tendenci lovit spíše menší telata slona indického než mnohem větší a silnější dospělé.



Samice indických slonů jsou obecně schopné chovu v době, kdy mají 10 let, a po 22 měsících březosti porodí jediné tele slona indického. Když se tele indického slona poprvé narodí, váží asi 100 kg a stará se o něj nejen jeho matka, ale i další samice indického slona ve stádu (známé jako tety). Kojenecký indický slon zůstává se svou matkou, dokud není kolem 5 let a nezíská samostatnost, přičemž samci často ponechávají stádo a samice telat.

Dnes je slon indický považován za zvíře, kterému bezprostředně hrozí vyhynutí kvůli tomu, že populace slonů indických klesala kritickým tempem. Předpokládá se, že indičtí sloni trpí především kvůli ztrátě přirozeného prostředí v podobě odlesňování a lovu svých slonovinových klů lidskými pytláky.

Zobrazit všech 14 zvířata, která začínají na I

Prameny
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ohrožených druhů
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopedie savců

Zajímavé Články